Aanpakken die bagagetoeslagen! Terug naar de vakantiebeleving....

Aanpakken die bagagetoeslagen! Terug naar de vakantiebeleving....

Vreselijk toch… die toeslagen die je tegenwoordig voor je bagage moet neertellen als je net een vakantie hebt geboekt? Ook ik werd er deze week weer mee geconfronteerd. Net een mooie trip geboekt naar Kaapverdië, vraagt mijn reisagent ‘Oh ja, Eus, hoeveel koffers denk je mee te nemen?”. Oh ja, de herinneringen van de vakantie van vorig jaar komen weer boven drijven….toen werd namelijk die vraag ook al gesteld.

Ik begrijp dat de vraag aan de orde moet komen (de reisagent wordt er immers ook maar mee opgezadeld), maar blij ben ik hier natuurlijk niet mee. Ik leg al een paar duizend euro neer voor de reis en mijn verblijf en dan komen er nog die verrotte koffertoeslagen erbij. Hoewel we met vier personen gaan, besluit ik het op drie koffers te houden. Dan maar een jurkje minder…en een extra cocktail op het strand.

Natuurlijk weet ik, maar ook alleen omdat ik toevallig in de reiswereld werk, hoe deze vork rond toeslagen in de steel zit. Maar, lieve airlines, reisorganisaties (en de ANVR): kan het écht niet anders? De gemiddelde consument begrijpt hier toch geen donder meer van? Die denkt, net als ik, een leuke zomervakantie geboekt te hebben, maar moet nog even wat extra’s euro’s trekken om zijn of haar koffer mee te nemen. Leuk, als je je net met je hele gezin zit te verheugen op die trip naar dat zonnige oord. De vakantiebeleving wordt ineens een stuk minder kan ik mij zo voorstellen…

In een interview in de Telegraaf vanmorgen stelt ANVR-directeur Frank Oostdam: “It’s a fact of life, dit is iets dat zich gaat doorzetten, dat moeten we accepteren’’. Mij te makkelijk eerlijk gezegd en eigenlijk wil ik er niet mee dealen of het accepteren.

Een welverdiende vakantie na een jaar hard werken moet leuk zijn en vooral (zo roept iedereen in onze branche immers toch?!) een beleving zijn. Nou, die beleving vind ik ver te zoeken als het om die toeslagen gaat. Reken maar uit: vier koffers van 22 kilo variërend in prijs van € 20-50 per koffer! Kun je toch een leuke excursie (over beleving gesproken!) voor boeken op de vakantiebestemming…

Alles heeft te maken met concurrentie, dat begrijp ik wel, maar draaien we hier niet een beetje te ver in door? Vergeten we de klant niet die gewoon een fijne vakantie wil hebben? Het gaat immers om diezelfde klant die straks - om die toeslagen maar te vermijden – voor de incheckbalie dus nog even zijn handbagage volpropt en vervolgens met drie vesten, een spijkerbroek met daarboven een zomers jurkje en een paar schoenen om zijn nek het vliegtuig instapt? Wat een beleving….

En nee, een kant en klare oplossing heb ik natuurlijk ook niet; dat laat ik graag aan de airlines en de reisorganisaties over. Maar het wordt volgens mij wél hoog tijd dat we er met z’n allen eens goed over na gaan denken hoe we die vakantiebeleving voor de klant weer terug kunnen krijgen… hopelijk komt de branche snel met een koffer vol ideeen....

Eugenie Engelbracht
Chief editor Reismedia
[email protected]

Reageren op artikelen? Er gelden spelregels. De redactie behoudt het recht om reacties die niet aan de regels voldoen te verwijderen.

4 apr 2017 - 14:17
13 feb 2017 - 10:17
12 dec 2016 - 09:26
31 okt 2016 - 10:05
22 sep 2016 - 12:19
8 sep 2016 - 12:51
17 mei 2016 - 11:09
2 feb 2016 - 12:37
18 jan 2016 - 10:51
2 dec 2015 - 11:02